از نظر سازمان ملل دموکراسی محیطی را فراهم میکند که در آن به حقوق بشر و آزادیهای اساسی افراد احترام گذاشته میشود و اراده مردم اعمال میشود. در جامعه دموکرات زن و مرد از حقوق مساوی برخوردارند و تبعیض بین مردم اعمال نمیشود.
دموکراسی یکی از بزرگترین دستاوردهای بشری ولیکن یکی از سخت ترین و پر چالشترین آنها در طول تاریخ بوده است. در ایران معاصر معروفترین تلاش برای استقرار دموکراسی به انقلاب مشروطه بر میگردد. بعد از آن، و با تمرکز بر آذربایجان، می توان به جنبش فرقه دموکرات آذربایجان به رهبری خیابانی و بعدتر به فرقه دموکرات آذربایجان به رهبری پیشه وری اشاره کرد.
بعدتر از این جنبشها، و بعد از انقلاب سال 1357 حرکتهای دموکراسی خواهی در آذربایجان همچنان ادامه داشته اند، ولو با تاثیرگذاری کمتر. در همین راستا، در اوایل دهه 1380، تشکیلات سیاسی جنش دموکراتیک آذربایجان در سوئد تاسیس شد. این تشکیلات با راه اندازی وبسایت تریبون و چندین وبسایت دیگر و نیز سایر فعالیتهای میدانی منشا تاثیرات قابل توجهی در بدنه جامعه آذربایجان و به ویژه در جامعه دانشگاهی آذربایجان شد. بنا به اختلاف سلیقه های شخصی و برخی تفاوت دیدگاهها در امور اجرایی بیشتر اعضای این تشکیلات تا آخر دهه 80 از آن جدا شدند. تعدادی از اعضای جدا شده در قالب فردی فعالیت نمودند (و بعضا همچنان فعال هستند). سیمین صبری، یونس شاملی، محمدرضا خشتی، ابراهیم مددی و سعید عزیزی از فعالین مدنی هم در نیمه دوم دهه 1390 اتحاد دموکراتیک آذربایجان (به اختصار بیرلیک) را تاسیس نمودند.
در سال 1401 و بعد از حدود یک دهه تلاش دموکراتیک جهت ترویج دموکراسی غیرتمرکزگرا در ایران و دفاع از حقوق دموکراتیک آذربایجان، در بیرلیک تغییرات عمده ای صورت گرفت. با ورود اعضای جدید به حزب، اسم حزب را به "آزربایجان دموکرات پارتیسی" با معادل فارسی "حزب دموکرات آذربایجان" تغییر دادیم. لوگوی جدیدی برای حزب طراحی و معرفی کردیم. مانیفست حزب را بروز کردیم و از وبسایت birlik.se به وبسایت حاضر (َadparty.org) مهاجرت کردیم. همچنین صفحات شبکه های اجتماعی مان را نیز متناسب با این تغییرات گسترده بروز رسانی کردیم. با این تغییرات و تغییرات آتی امیدواریم تاثیرگذاری بهتر و بیشتری در جامعه ایران و به ویژه جامعه ترک داشته باشیم.
حزب دموکرات آذربایجان در مباحث مرتبط با موضوعات سیاسی و مدنی در داخل جغرافیای فعلی ایران فعالیت می کند اما در خصوص دغدعه های حقوق بشری و دغدغه های مشترک جهانی، فراتر از مرزها فکر و اقدام می نماید. ناگفته پیداست که حزب دموکرات آذربایجان تمرکز بیشتر و حساسیت ویژه ای بر روی موضوعات مرتبط با ترکهای ایران و آذربایجان ایران دارد.
ما همچنان به دموکراسی سیستم فدرالی پارلمان محور و حزب محور قائلیم و معتقد به جدایی کامل دین و سیاست هستیم. به نظر ما ، دموکراسی بر روی سعادت انسانها و محافظت از حقوق سایر موجودات تمرکز دارد. ما به عنوان یک حزب دموکراتیک به صورت طبیعی به آن ارزشها معتقدیم و در چهارچوب مرزهای یاد شده در بالا برای استقرار اصول دموکراتیک تلاش می کنیم.
جهت اطلاع کامل از مواضع، ساختار، اصول و اخبار حزب دموکرات آذربایجان لطفا به دیگر صفحات این وبسایت مراجعه فرمایید و به صفحات ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.