
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری امروز خود گفت «هیچ تاریخ قطعی برای گفتگو با اروپا نداریم.» ساعتی پیش دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هم گفت نه با ایران در حال گفتوگو است نه امتیازی میدهد. او بار دیگر تاکید کرد که برنامه هستهای ایران کاملا نابود شده است.
او روز جمعه گزارش رسانهها را تکذیب کرد که گفته بودند دولت او درباره احتمال کمک به ایران برای دسترسی به مبلغی تا ۳۰ میلیارد دلار برای یک برنامه هستهای غیرنظامی با هدف تولید انرژی، گفتگو کرده است.
رئیسجمهور آمریکا چهار روز پیش گفته بود که مذاکره با ایران هفته آینده شروع میشود.
استیو ویتکاف، نماینده رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه، هم اظهار امیدواری کرده بود که یک «توافق جامع صلح با ایران» به دست آید و گفته بود، احساس میکند ایران برای آن آماده است.
امروز اسماعیل بقایی گفت «تماسهای ایران و اروپا ادامه دارد و شب گذشته هم مسعود پزشکیان با همتای فرانسوی خود صحبت کرده است اما زمان مذاکرات بعدی با اروپا هنوز مشخص نیست.»
او گفت «با طرفهای اروپایی رابطه دیپلماتیک و گفتگو داریم اما راجع به اینکه مذاکرات به معنای اخص خود در چه زمانی و با چه شکل و شمایلی ادامه پیدا بکند موضوعی است که در حال بررسی است و ما هنوز به جمع بندی نهایی نرسیدیم.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران موضع آلمان و فرانسه در رابطه با تجاوز به ایران را «غیرقابل قبول» خواند. فرانسه در جریان جنگ اسرائیل و ایران، حق دفاع از خود اسرائیل را مشروع خوانده بود.
اما اظهارات فردریش مرتس صدراعظم آلمان که از اسرائیل برای حملات هوایی به ایران تشکر کرد، با واکنشهایی در جهان مواجه شد. آقای مرتس گفته بود «آنها [اسرائیل] بخش سخت و کثیف کار را به جای همه ما انجام دادند.»
آقای بقایی اکنون در واکنش گفته است «کار کثیف نامیدن یک تجاوز آشکار، شرمی تاریخی و ابدی برای آلمان بهجا خواهد گذاشت» و ادامه داد «من هیچ وقت تصور نمیکردم که صدراعظم آلمان از همان ادبیاتی استفاده بکند که برای توجیه اقدامات نژادپرستانه هیتلر استفاده شد.»
او مجددا اضافه کرد که«گزارش اخیر آژانس، گزارشی نامناسب بود که بهانهای برای تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی و ایالات متحده به تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران فراهم کرد.»
مقامهای ایران از اسرائیل با عنوان رژیم صهیونی و رژیم صهیونیستی یاد میکنند.
به گفته مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران وقتی با آمریکا مذاکره میکند که واشنگتن تضمین بدهد که در حین مذاکرات به ایران حمله نمیشود.
به گزارش خبرگزاری مجلس، خانه ملت، مجید تخت روانچی گفت: «در مورد موضوعاتی که مطرح میشود هیچ قراری گذاشته نشده و حرفهایی که میزنند، صحیح نیست.»
مقامهای وزارت خارجه ایران در روزهای گذشته بارها مواضع و شرایط این کشور برای از سرگیری گفتوگو با آمریکا را تکرار کردهاند.
ایران میگوید زیر بار پذیرش غنیسازی صفر درصد نمیرود اما آماده مذاکره درباره میزان غنیسازی اورانیوم است.
در روزهای گذشته روابط ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مدیر کل آن رافائل گروسی از جمله مسائل مورد توجه بوده است.
پس از آخرین گزارش آقای گروسی به شورای حکام آژانس که به صدور قطعنامه علیه ایران انجامید، اسرائیل به ایران حمله کرد. از آن پس مقامهای ایران با تندترین الفاظ از او انتقاد کردهاند و روزنامه کیهان او را «جاسوس موساد» خواند و خواستار محاکمه و اعدامش شد.
این نوشته کیهان اعتراض شدید بینالمللی را به دنبال داشت، به طوری که امیرسعید ایروانی نماینده ایران در سازمان ملل در گفتوگو با سیبیاس ناچار شد آن را محکوم کند.
ایران همچنین با تقاضای آقای گروسی برای بازدید از تاسیسات هستهای که آمریکا و اسرائیل بمباران کردند مخالفت میکند و حتی میگوید ممکن در این تقاضای او سوء نیتی نهفته باشد.
با اینکه دولت دونالد ترامپ بهشدت اصرار دارد که برنامه هستهای ایران «نابود» و دههها به عقب برگردانده شده، آقای گروسی معتقد است آبشار سانتریفوژها ظرف چند ماه میتواند از سر گرفته شود.
مقامهای وزارت خارجه ایران با اینکه اذعان دارند به تاسیسات هستهای که بمباران شدند آسیب جدی وارد شده اما میگویند نمیدانند شدت این آسیب چقدر است.
دونالد ترامپ گفته است که اگر اطلاعات نشان دهد ایران میتواند اورانیوم را تا سطح نگرانکنندهای غنیسازی کند، «قطعا» دوباره حمله به ایران را بررسی خواهد کرد.
مقامهای دولت ایران میگویند تهدید به حمله راه دیپلماسی را میبندد.
نماینده ایران در سازمان ملل: هیچ درخواستی برای مذاکره یا دیدار ارائه نشده است
امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد، به شبکه سیبیاس گفت ایران آماده مذاکره است اما «اگر آمریکاییها بخواهند شرطهای خود را بر ما تحمیل کنند، مذاکره با آنها محال خواهد بود.»
آقای ایروانی درباره مذاکره با آمریکا گفت: «ما برای مذاکره آمادهایم، اما پس از این تجاوز، شرایط برای آغاز دور جدیدی از مذاکرات مناسب نیست. هیچ درخواستی هم برای مذاکره یا دیدار با رئیسجمهور نبوده است.»
مقامهای ایران همچنین به اظهارات دونالد ترامپ درباره آیتالله خامنهای بهشدت اعتراض دارند.
وزارت خارجه ایران در بیانیهای «اظهارات سخیف و رفتار خلاف نزاکت رئیسجمهور آمریکا» را بهشدت محکوم کرد.
این بیانیه این «لفاظیهای توهینآمیز» را «مصداق بارز بیحرمتی به یک ملت و تمدن ریشهدار» خوانده است.
دونالد ترامپ پیشتر در جریان پاسخ به خبرنگاران در کاخ سفید به سخنان دو روز پیش رهبر ایران که گفته بود در جنگ «پیروز» شدهایم واکنش نشان داد و اقدام به تقلید چهره آیتالله خامنهای کرد و با لحنی تمسخرآمیز گفت: «ما پیروز شدیم.»
مجری از آقای ایروانی پرسید دونالد ترامپ گفته است که «جلوی اسرائیل را گرفته» و «مانع از تلاش اسرائیل برای ترور» آیتالله خامنهای شده است. «پس چرا این پیشنهاد دیپلماتیک او را نمیپذیرید؟ به نظر میرسد که او دارد فرصتی را فراهم میکند.»
آقای ایروانی پاسخ داد: «این نقض بسیار فاحش حقوق بینالملل است، تهدید رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران یا رئیس هر حکومت دیگری. آنها مصون از هرگونه حمله هستند. بنابراین باید درک کنیم که اصول و شرایط هر مذاکرهای چیست. مذاکره اصول خاص خود را دارد و یک فرآیند بدهبستان است.»