
سنای آمریکا قطعنامهی دموکراتها در مورد محدودیت اختیارات رئیس جمهور آمریکا برای حمله به ایران را رد کرد و ترامپ گفت ممکن است بار دیگر به ایران حمله کند. پیام تلویزیونی علی خامنهای بار دیگر کار دست ایران داد و ترامپ با تحقیر او اعلام کرد بعد از این سخنان تصمیم گرفته است تمام تلاشها برای تخفیف تحریمها و ارائه مشوقهای اقتصادی به ایران را کنار بگذارد. او همچنین خبر کمک ۳۰ میلیارد دلاری برای توسعه انرژی هستهای غیرنظامی در ایران را «مضحک» و «جعلی» خواند
در ادامه تنشهای فزاینده میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، گزارش رسانهها درباره احتمال توافق هستهای غیرنظامی با ایران را رد کرد و همزمان تهدید کرد که در صورت ادامه غنیسازی نگرانکننده اورانیوم توسط تهران، حملات نظامی تازهای علیه تأسیسات هستهای ایران انجام خواهد داد.
روز جمعه، ترامپ در واکنش به گزارشهای شبکههای CNN و NBC که از مذاکره احتمالی دولت او برای ارائه مشوقهای اقتصادی به ایران خبر داده بودند، در شبکه اجتماعی خود نوشت: «هرگز چنین ایده مضحکی را نشنیدهام. این یک دروغ ساختگی از رسانههای جعلی است.» این رسانهها گزارش داده بودند که کاخ سفید در روزهای اخیر پیشنهادهایی اولیه درباره کمک تا سقف ۳۰ میلیارد دلار برای توسعه انرژی هستهای غیرنظامی در ایران را بررسی کرده است.
تنها ساعاتی پیش از آن، ترامپ در یک نشست خبری در کاخ سفید، بهشدت از سخنان رهبر ایران، آیتالله علی خامنهای، که گفته بود «ایران با حمله به پایگاه آمریکا در قطر به آمریکا سیلی زده است»، انتقاد کرد و گفت بهرغم آگاهی کامل از محل اقامت رهبر ایران، او شخصاً مانع ترور خامنهای توسط اسرائیل یا ارتش آمریکا شده است.
ترامپ نوشت: «من او را از مرگی بسیار زشت و خفتبار نجات دادم.» وی افزود که پس از شنیدن سخنان خصمانه و تحقیرآمیز خامنهای، تصمیم گرفته است تمام تلاشها برای تخفیف تحریمها و ارائه مشوقهای اقتصادی به ایران را کنار بگذارد.
ترامپ در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال انجام دوباره حملات به سایتهای هستهای ایران، صراحتاً گفت: «بدون تردید، کاملاً ممکن است.» او همچنین تأکید کرد که میخواهد بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی یا نهادهای معتبر دیگر، تأسیسات هستهای ایران را پس از حملات اخیر مورد بررسی قرار دهند.
او اکنون از این اختیار برخوردار است که بار دیگر برای حمله به ایران تصمیم بگیرد. سنای ایالات متحده قطعنامهای را که با هدف محدود کردن اختیارات رئیسجمهور برای اقدام نظامی علیه ایران بدون کسب مجوز کنگره ارائه شده بود، رد کرد. این قطعنامه که به ابتکار سناتور دموکرات «تیم کین» از ایالت ویرجینیا تحت قانون اختیارات جنگی مصوب سال ۱۹۷۳ ارائه شده بود، با رأی ۴۷ موافق در برابر ۵۳ مخالف به صحن اصلی سنا راه نیافت.
قطعنامه پیشنهادی کین در واکنش به حملات هوایی اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، علیه سه مرکز هستهای ایران طراحی شده بود و هدف آن، الزام دولت به کسب تأیید کنگره برای هرگونه حمله نظامی آینده بود، مگر در موارد دفاع از خود یا تهدید فوری.
مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان نیز با حمله به منتقدان ترامپ، قانون اختیارات جنگی را اساساً مغایر با قانون اساسی دانست و گفت: «برخی از برجستهترین حقوقدانان معتقدند این قانون ناقض اختیارات مندرج در ماده دوم قانون اساسی درباره اختیارات فرمانده کل قوا است، و من نیز با این نظر موافقم.»
او همچنین گفت: «حملات به تأسیسات هستهای ایران بهطور کامل در چارچوب اختیارات رئیسجمهور صورت گرفتهاند. حتی جای بحث ندارد.»
در حالی که سنای آمریکا قطعنامه را رد کرده، مجلس نمایندگان ممکن است پس از تعطیلات چهارم ژوئیه نسخهای مشابه از این قطعنامه را بررسی کند. توماس مسی، نماینده جمهوریخواه و از مخالفان حملات اخیر آمریکا به ایران، پیشتر چنین قطعنامهای را پیشنهاد داده بود اما در پی اعلام آتشبس میان ایران و اسرائیل، از پیگیری آن صرفنظر کرد.
پارلمان ایران نیز روز چهارشنبه مصوبهای را برای تعلیق بازرسیهای آژانس تصویب کرده و به گفته عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، تهران ممکن است درخواست جدید برای بازرسی را رد کند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نیز گفته است که از زمان آغاز بمباران تأسیسات هستهای ایران توسط اسرائیل در ۱۳ ژوئن، هیچ بازرسیای انجام نشده و بازگشت بازرسان به سایتهای هستهای ایران «اولویت اصلی» اوست.
ترامپ در حالی خبر توافق احتمالی را رد کرده و لحن خود را علیه تهران تند کرده که در عین حال گفته است ایران همچنان خواهان مذاکره درباره آینده است. کاخ سفید اما تأیید کرده که هنوز هیچ جلسهای میان مقامات آمریکایی و ایرانی برنامهریزی نشده است.
از سوی دیگر، ایران شرط هرگونه توافق را توقف «لحن توهینآمیز» آمریکا علیه رهبر جمهوری اسلامی دانسته است. عباس عراقچی در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اگر رئیسجمهور ترامپ صادقانه به دنبال توافق است، باید لحن غیرقابلقبول و توهینآمیز نسبت به رهبر معظم انقلاب، آیتالله خامنهای، را کنار بگذارد.»
این تحولات تنها چند روز پس از اعلام آتشبس میان ایران و اسرائیل صورت میگیرد؛ آتشبسی که ترامپ اعلام کرده بود پس از حملات آمریکا به تأسیسات هستهای ایران و پاسخ موشکی تهران به پایگاه آمریکا در قطر، برقرار شده است. مقامات اسرائیلی پیشتر گفته بودند که هدف جنگ با ایران، جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای است؛ ادعایی که ایران بهشدت آن را رد میکند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز تاکنون اعلام کرده است که هیچ نشانه معتبری از وجود برنامه تسلیحاتی هستهای فعال و هماهنگ در ایران وجود ندارد.